sâmbătă, 20 martie 2010

Paradisul Zanzibar

Insula Zanzibar este o insula situata in Estul Africii. Zanzibar este locul ideal pentru o aventura exotica. Paradisul coralilor si al pestilor exotici.
Pentru ca suna ingrozitor de exotic. E insula mirodeniilor, plina de povesti cu pirati, printese si magie neagra. Pemba, insula geamana Zanzibarului, e recunoscuta drept fieful vrajitoriei din Estul Africii. Brrrr!
Daca esti genul romantic, Zanzibarul iti poate suci mintile inca inainte de a pune piciorul acolo. Pentru ca are una dintre cele mai bune plaje din lume: Paje. Plaja care, incredibil, e aproape pustie. Te plimbi 15 minute cu picioarele goale pe nisipul alb si molatec si nu intilnesti pe nimeni. In larg e un dhow care navigheaza cu pinza intinsa, valurile se lupta cu reciful departe de tarm si zgomotul luptei ajunge la tine stins, iluzoriu.
Crabii de nisip ies din vizuini si te privesc prudent cu ochii lor ca doua margele negre. Esti numai tu aici, numai tu si oceanul. Ca la inceputul lumii. Ca la sfirsitul ei.
Ce sa faci in Zanzibar?
Nimic. E un loc facut pentru asta. Localnicii sint adevarati experti in a nu face nimic. Babu Zion, de pilda, lucreaza ca gradinar in Germania. Cind vine acasa, in Zanzibar, pentru citeva luni, isi petrece tot timpul batind la tobe si dormind pe plaja. Om insurat, cu copii, viseaza sa devina al doilea Marley si, in caz ca nu va reusi, macar sa invete sa cinte la toate instrumentele inventate pina acum de om. Stie deja sa cinte la vreo zece.
Poate tu vrei mai mult. In cazul asta, inchiriaza o masina si du-te sa faci turul insulei. Distractia te va extenua in asa hal incit te vei cuminti pentru tot restul vacantei. Conduci pe stinga drumului, masina este de obicei un Suzuki hirbuit, drumul e plin de biciclisti si motociclisti care conduc la fel cum traiesc: fara nici un stres. Nu incerca sa ceri directii: tot ce vei primi va fi un zimbet, insotit de un sfat care, aproape sigur, te va duce in alta parte.
Stone Town, capitala insulei, e un oras frumos, colorat, plin de istorie si romanta. In acelasi timp, e un bazar continuu, cu sute de oameni care sar pe tine ca sa-ti vinda sau sa-ti cerseasca ceva. Daca tot ai ajuns aici, du-te la hotelul Emerson & Green si vezi apusul din restaurantul de pe acoperis. Ia-ti si-o marguerita, costa 5 dolari.
Parcul natural Jozani e gazda ultimelor maimute Red Colobus ramase in viata. Sint niste animale foarte simpatice si, daca ai o aplecare spre natura, n-ar strica sa te duci sa le vezi. Turul include o raita prin padurea tropicala (unde am inteles ca e plin de pitoni si cobre, dar nu le-am intilnit) si una prin padurea de mangrove (daca nu stii ce sint, mergi si afla; or sa-ti placa mult).
Cit te costa sa mergi in Zanzibar?
Cel putin 3.000 de euro per cuplu pentru o vacanta de 10 zile. Doua treimi din bani se duc pe biletul de avion. Ai doua solutii de transport: fie prin KLM/Kenya Airways (www.klm.ro) pe ruta Bucuresti-Amsterdam-Nairobi-Zanzibar, fie prin British Airways (www.ba.com), care face 3 zboruri pe saptamina din Londra. Mai ai si varianta – un pic mai ieftina – de a zbura cu KLMpina in Dar-Es-Salaam (capitala Tanzaniei), de unde poti ajunge in Zanzibar in 3 ore cu feribotul (35 $) sau in 30 de minute cu avionul (55 $). In cazul asta, insa, va trebui sa te descurci la fata locului. Per total, de la Otopeni pina in Zanzibar faci cam 22 de ore, cu stop-over-urile de rigoare.
Cazarile sint de doua feluri: in resorturi informale, cu bungalow-uri, unde platesti intre 30 si 75 de dolari pe noapte (pretul e per camera si include micul dejun) sau in resorturi de lux, unde poti plati citeva sute de dolari de persoana pe noapte. Diferenta o fac aerul conditionat, piscina, luxul din camera si calitatea serviciilor. Dupa mine, diferenta nu se justifica.