sâmbătă, 20 martie 2010

Cipru insula paradisului pierdut

Insula Cipru este o insula din Mediterana unde tipul parca a ramas in loc. Cipru este o insula cu un farmec aparte unde o vacanta poate deveni o amintire de neuitat.
Cipru este un creuzet in care natura si istoria au realizat de-a lungul timpurilor un amestec de ingrediente atit de diverse incit poate parea naucitor la o prima enumerare. Nu e de mirare ca atitea popoare (venite si din Europa si din Asia) au rivnit la stapinirea insulei, din cele mai vechi timpuri pina in prezent – in secolul al VIII-lea i.C., insula era parte a Imperiului Asirian, fiind pe rind cucerita de imperiile Babilonian, Egiptean, Persan si Roman . In secolul al XII-lea, Ciprul este ocupat de cruciati, acestia rami­nind aici pina in 1489, cind este rindul venetienilor sa cuce­reas­ca insula.
Venetienii sint alungati in 1571 de catre Imperiul Otoman care, in 1878, va inchiria insula britanicilor. Independenta obtinuta in 1960 nu aduce si pacea, caci din 1963 si pina in 1974, e rindul celor doua nationalitati conlocuitoare – grecii si turcii – sa se lupte intre ele, intr-un razboi de 11 ani. Asa se face ca astazi exista doua tari pe aceasta insula, partea de nord fiind locuita de turci si cea de sud de greci . si tot din motivele enumerate mai sus, aici fiecare oras are trei nume: turcesc, grecesc si englez (o alta rama­sita a perioadei britanice este faptul ca pe insula se circula, ca in Anglia si alte foste colonii britani­ce, pe partea stinga a drumului).
Ah, sa nu uit: Ciprul de Nord este, de asemenea, tara care arboreaza peste tot doua drapele – cel turcesc si cel nord cipriot.
Ei bine, v-am spus toate acestea nu pentru a va tine o lectie de istorie, ci pentru ca toata aceasta succesiune de imperii si popoare a lasat in urma un mix de vestigii extrem de interesant: castele fortificate cocotate pe stinci inalte, manastiri gotice transformate mai intii in manastiri ortodoxe apoi in moschei, biserici si schituri, toate de o frumusete rara.