luni, 18 aprilie 2011

Lumina necesara plantelor cu flori

Plantele cu flori au nevoie de cantitati diferite de lumina in functie de specie si regiunea de pe glob de unde provin. Lumina reprezinta factorul esential de care depinde viata organismelor vegetale verzi, fara de care acestea nu-si pot prepara hrana necesara existentei lor. Plantele cresc si se dezvolta normal in anumite conditii de lumina (intensitate, durata, calitate) ce difera de la o specie la alta in functie de originea ei geografica.
De obicei, lumina naturala patrunde in camera prin ferestre, care, in cele mai frecvente cazuri, sunt plasate pe un singur perete. Astfel, orientarea ferestrei poate fi: sudica, estica, vestica sau nordica. Cantitatea de lumina este mai mare langa fereastra si scade treptat spre interiorul camerei.
Ferestrele cu orientare vestica sau estica sunt favorabile celui mai mare numar de plante de ghiveci. Ferestrele sudice primesc multa lumina, iar o data cu aceasta si caldura soarelui care, in timpul pranzului, poate fi daunatoare unor plante ce sufera de supraluminare si supraincalzire.
Lumina venita dinspre nord este suficienta numai anumitor plante, de cele mai multe ori, in acest caz fiind necesare instalatii de iluminat artificial pentru a crea conditii optime de crestere si dezvoltare. Pentru camerele puternic luminate (ferestre sudice, estice) se vor alege, deci plantele iubitoare de lumina, dintre care recomandam:
cactusii - care la lumina intensa cresc vigurosi, formeaza peri si tepi lungi, mai colorati, infloresc cu regularitate etc. ( MamMaria, Echinopsis, Cereus, Opuntia );
suculentele ( Gasteria, Haworthia, Mesembrianthemum, Agave, Aloe, Echeveria );
alte specii ( Euphorbia, Nerium, Plumbago, Agapanthus, Bougainvillea, Datura ).
Lumina moderata (provenita prin ferestrele vestice) pretind: Asparagus, Aucuba, Begonia, Campanula, Dracaena, Ficus, Monstera, Peperomia, Phoenix, Pothos, Trahicarpus etc.
In camerele ferite de razele solare directe se simt bine speciile originare din padurile tropicale: Adiar thum, Aglaonema, Anthurium, Aralia, Aspidistra, Aspknium, Billbergia, Chlorophytum, Cissus, Columnei Hedera, Nephrolepis, Ophiopogon, Pilea, Pteris, Sainpaulia, Sansevieria, Sparmania, Tradescantia, Vitis etc (mai multe detalii gasiti pe http://life-care.yolasite.com)
Toate aceste plante atunci cand sunt asezate in plin soare se usuca si pier.
Daca nu se are in vedere acest factor, putem avea surprize neplacute, cum ar fi de exemplu: patarea frunzelor, apariti de arsuri la Begonia rex, Monstera, Saintpaulia - atunci cand sunt expuse la lumina puternica; alungirea lastarilo decolorarea si micsorarea frunzelor, inflorirea slaba si intarziata - in cazul plantelor crescute la lumina insufcienta.
Pretentiile plantelor fata de lumina difera nu numai intre specii dar, chiar la aceeasi planta, si pe faze de vegetatie in general. Atunci cand planta creste intens si infloreste are nevoie de lumina mai multa.